zaterdag 26 november 2011

Grenzeloos verliefd

Het gebeurd steeds vaker dat twee personen verliefd op elkaar worden, terwijl ze een enorme afstand tussen hen twee hebben. Die afstand kan overwonnen worden, maar dan heb je de cultuurverschillen nog. Daarbij kan communiceren erg lastig zijn. Dit alles zie je in een van mijn lievelingsprogramma: grenzeloos verliefd. Ik heb vaak een traantje weg moeten pinken. Toch vind ik het wel knap dat ze naar een ander land verhuizen voor hun grote liefde. Toch loopt het wel eens stuk. Mijn favoriete stel in grenzeloos verliefd is toch Jessica en Rami. Dit stel was te zien in de eerste aflevering van het eerste seizoen. Rami, de prins uit Jordanïe, was letterlijk een prins op het witte paard. Toen hij Jessica zag reed hij met zijn paard naar haar toe en vroeg of ze een ritje wilde. Jessica vond hem meteen leuk en sprong op het paard. Sinds dien is het een stel geworden. Jessica is verhuisd naar Jordanië en samen hebben ze een bedrijfje opgezet. Is dit niet een geweldig sprookje? Toch is dit waargebeurd. Ik zwijmel altijd weg met dit soort programma's.

Jessica op het witte paard van Rami
Dit sprookje heeft niet alleen bij Jessica en Rami afgespeeld, maar nog bij vele anderen. Het programma is zo populair dat het nu zelfs een seizoen 5 heeft. Je kunt dit allemaal terugkijken op de website van net5.

Wat ik mij nou afvraag: hebben jullie nou liefdes in het buitenland of misschien binnen Nederland met een grote afstand? Hoe is jullie sprookje afgelopen of vindt dit sprookje nog steeds plaats?
Ik ben benieuwd!


Traveler,

Peru - Land of the Inkas



I love it <3

vrijdag 25 november 2011

Spaans gebouw


Sorry dat ik de afgelopen dagen weinig heb gepost. Ik ben een beetje druk. Er komt gauw weer een nieuwe post. Deze foto kwam ik op het internet tegen. Ik houd van de details. Dit gebouw bevindt zich in Spanje.

maandag 21 november 2011

~♥ Egypte ♥~


Dit lied heb ik ontelbaar keer beluisterd. De clip vind ik ook schitterend. Ondanks dat ik heimwee ervan krijg geniet ik er toch van om ernaar te kijken. Net voordat ik naar Egypte ga, dan voelen de secondes als hele dagen. Ik pak zelfs mijn koffer een maand van te voren in. Het is uiteindelijk erg onhandig, maar zo voelt het alsof de vakantie eerder begint. Ik slaap weinig en slecht en de dag voor vertrek slaap ik helemaal niet. Mijn heimwee werkt als een soort cafeïne. Het mooiste moment is als ik in het vliegtuig zit en Egypte al zie vanuit de lucht. De duizenden lichtjes die je ziet branden. Ik tril dan zowat van mijn stoel af. Het is erg fijn dat we altijd op het laatste moment beslissen om naar Egypte te gaan, want anders zorgt dat voor nog meer slapeloze nachten.

Traveler,

Alizee - Moi Lolita


Ik was vroeger gek op dit liedje! Als ik deze clip nu weer bekijk, komen er meteen leuke en grappige herinneringen naar boven. Gekke dansjes die een vriendin en ik deden op dit lied.
Die goeie oude tijd...

Deense hiphop-groep: Outlandish

Outlandish is een multiculturele muziekgroep die oorspronkelijk uit Denemarken komt. De groep bestaat uit Isam Bachiri,  Lenny Martinez en Waqaz Quadri. Ze komen oorspronkelijk uit verschillende landen. Die landen zijn Marokko, Honduras en Pakistan.Ook zijn ze allen religieus. Isam en Waqaz zijn moslim en Lenny is katholiek. Dit vind ik nou het leuke aan deze groep. Het maakt niets uit waar je vandaan komt en welk geloof je aanhangt. In hun liedjes merk je dat de invloeden van verschillende landen afkomstig is. Er worden verschillende talen gebruikt in hun liedjes, zoals engels, arabisch, urdu, spaans en deens.Dit zorgt ervoor dat de liedjes leuk om naar te luisteren is. De meest bekende single was Aicha. Dit is een cover van een bekende Algerijnse zanger, Khaled. Hier zijn voornamelijk Arabische invloeden in verwerkt.



Ook hebben ze een single met Latijnse invloeden, zoals Guantanamo. De genre waarin ze geplaatst kunnen worden is toch wel hiphop/RnB. Hier is nog een videoclip van ze. Deze single heet Walou en is één van mijn favoriete liedjes van hen. Het leuke aan hun videoclips is dat er een verhaal is in verwerkt.


Traveler,

vrijdag 18 november 2011

Buikdans: Kaya & Sadie - America's Got Talent


Ze hebben er een hele mooie show van gemaakt.

Stad: De mysterieuze stad Petra

El Deir klooster
Petra is een stad in Jordanië dat voor een aantal jaren onbekend was voor de westerse wereld. De monumenten die daar te zien zijn, zijn gehakt uit het rode zandsteen dat afkomstig is uit de cambrium- en ordovicium periode. Petra is een Griekse naam en is gesticht door de Nabateeërs. De Nabateeërs was een volk dat leefde in het midden-oosten. Ze handelden o.a. in wierrook. Petra was hun hoofdstad. Deze stad staat ook wel bekend als de "rose-red city". Petra is gekozen door de BBC tot één van de 40 steden die je bezocht moet hebben voor je sterft en de stad behoort ook nog eens tot de nieuwe zeven wereld wonderen. Na de aantal verloren jaren ontdekte een zwitser de stad in het jaar 1812. Hij hoorde wat bedoeïnen praten over de tempel. Met een leugentje om bestwil heeft deze man het vertrouwen van de bedoeïnen  Het was een ruïne. Na deze ontdekking is de stad met de dag populairder geworden. Toch is deze stad onbewust bekend bij velen. De stad is ook te zien in de Indiana Jones film.
El Kazneh
Als je Petra wil bezoeken, moet je eerst door de 1200 meter lange kloof lopen. Deze 200 meter diepe kloof is ontstaan door een aardbeving, die in het verre verleden heeft plaatsgevonden. Per dag mogen er 1500 bezoekers komen. De vroegere bevolking heeft een amfitheater gebouwd in een helling. Dit in tegenstelling tot de Grieken, die bouwden amfitheaters op een helling. Nadat de Romeinen 106 na Chr. de stad in handen kreeg, hebben ze het amfitheater gerenoveerd. Nu passen er 8000 man in het theater. Voordat de Romeinen er waren, pasten er maar 3000 man in het theater.
De Kazneh lijkt in eerste instantie op een tempel, maar het is eigenlijk een graftombe. De vroegere bedoeïenen dachten dat in de ur n boven de tempel een schat was.



Siq kloof

Deze stad is een erg bijzondere stad. Het is ondenkbaar dat mensen die geen moderne hulpmiddelen hadden zo'n prachtige stad kunnen uitbeitelen met simpel gereedschap. Daarbij is er geen sprake van slavernij. Petra heeft veel bijzonderheden. Te veel om over te schrijven. Hiermee kan men een hele bibliotheek vol schrijven. Vandaar het onderstaande filmpje, waarmee je de sfeer kunt proeven. 




Traveler,

Shirota yuu ~ a sandglass of fate ~



Shirota yuu is half spaans en half japans. Dit gebruikt hij als een voordeel, want in zijn liedjes komen zowel spaanse als japanse teksten voor.

donderdag 17 november 2011

Gers Pardoel - Ik Neem Je Mee



Heel toepasselijk op deze blog. Ik zou wel meegenomen willen worden naar Rome of Parijs!

Dum Dum - Full Song in HD - Band Baaja Baaraat


Geweldige clip, outfits en dans! <3

Film: Slumdog millionaire


Slumdog millionaire is geen nieuwe film meer. Toch wil ik er wat over schrijven, omdat deze film mij is bijgebleven. Dat gebeurd niet gauw. Ik kijk veel films en vaak stellen die films uiteindelijk niets voor. Totale tijdverspilling. Bij deze film was het toch anders. Ik heb hem twee keer gezien. Wat vrij weinig is voor een film die ik gewoonweg geweldig vind. Als ik geen tijdgebrek had, was deze film grijsgedraaid. Ik krijg nu toch weer de kriebels om deze film weer eens te gaan kijken.
De film is gebaseerd op het boek Q&A van Vikas Swarup. Het gaat over een spel, die ook bekend is in nederland genaamd: Weekend Millionaires. Danny Boyle, de regisseur, was niet overtuigd van de film. Totdat hij hoorde dat zijn idool het script heeft geschreven. Simon Beufreau, schrijver van het script, is driemaal gereisd naar India. Dit deed hij om het script geloofwaardiger te maken. Dit is aardig gelukt naar mijn mening.
De casting vond plaats in India. Sharukh Khan, een welbekende bollywoodster, kreeg de kans om de presentator te spelen in de film. Hij is namelijk ook de presentator van Weekend Millionaires in India. Toch wees hij dit aanbod af.
De film heeft 118 prijzen gewonnen van de 168 nominaties. Dit is ongelooflijk.



Het gaat over een jongen, Jamal Malik, die meedoet aan Weekend Millionaire. Hij wordt gemarteld, doordat hij aangeklaagd is door het programma zelf. Zij beweren dat hij vals heeft gespeeld, want het is volgens hen onmogelijk om al die vragen goed te beantwoorden en om twintig miljoen Indiase roepies te winnen. Jamal heeft die vragen beantwoord op basis van zijn levenservaringen. Hij heeft letterlijk alles meegemaakt. Dit zie je door middel van flash backs.
Jamal's moeder is omgekomen tijdens de anti-moslim rellen. Zo bleef hij en zijn broertje, Salim, alleen achter. Zij ontmoetten een leeftijdsgenootje genaamd Latika. Ze leven op straat en bedelen om te overleven. Er is een man, Maman, die over ze waakt. Dit gebeurd veel in India, maar ook in andere landen. Deze man "redt" kinderen van de straat. Uiteindelijk komen Jamal, Salim en Latika erachter dat die man misbruik van ze maakt. De ogen van sommige kinderen worden eruit gehaald. Zo zou er meer geld verdiend kunnen worden op straat. Jamal en Salim weten te vluchten. Helaas wordt Latika onderschept door de aanhangers van Maman.
Jamal en Salim overleven door verkoop van kleine spulletjes, misdaden en naïeve toeristen. Zij trekken terug om Latika te redden. Ze komen erachter dat Latika is opgeleid tot prostituee. Haar maagdelijkheid zorgt voor veel geld in het laatje. Salim vermoordt Maman, maar wil ondertussen wel Latika verkrachten. Salim raakt op het verkeerde pad en sluit zich aan bij een criminele bende. Jamal raakt Salim en Latika uit het oog.
Tijdens Jamal's baantje, werken in een callcenter, vindt hij de gegevens van Salim. Hij neemt contact met hem op en zo vindt hij zijn broer en Latika terug. Latika zit gevangen bij het hoofd van de criminele bende. Latika vertelt Jamal dat hij haar moet vergeten. Als laatste poging doet Jamal mee aan Weekend Millionaire. Hij denkt dat het geld hen allen redt van het slechte.
Salim ziet het licht en laat Latika vluchten. Hij schiet ook de leider van de bende dood. Niet lang daarna wordt hij ook doodgeschoten door de handlangers. Uiteindelijk hebben Jamal en Latika weer een "normaal" leven.

 
Deze film is zeker een aanrader! Dat zeg ik niet alleen, maar ook alle prijzen die deze film heeft gewonnen. Deze film heeft zoveel winst gemaakt, namelijk 377 miljoen dollar! Onvoorstelbaar allemaal. Het mooie is dat het een westerse film is die bomvol Indiase invloeden zit. Ik denk dat ik deze film vanavond weer eens ga bekijken. Door dit artikel zit ik weer midden in de film. Ik wil het weer opnieuw beleven.


Traveler

Betekenis: Fernweh



Fernweh 

                A crave for travel; being homesick for a place you've never been


Dit heeft betrekking op mij. Soms word ik wakker en wil ik weg van hier. Niet omdat het mij hier niet bevalt. Juist omdat ik graag de wereld wil zien. Ik houd van variatie.  Reizen geeft je ook rust, mits je het op de juiste manier doet natuurlijk. Wat mij geweldig lijkt is om een reis te boeken in combinatie met vrijwilligerswerk. Laatst heb ik mij er helemaal in verdiept. Mijn eerste keus is toch India. Dat is echt een land waar ik al jaren naar toe wil. Stiekem hoop ik dat ik ieder land af kan gaan. Dromen mag altijd. Een leven zonder doelen stelt niets voor. Van kinds af aan wilde ik dit al graag doen. Hopelijk komt deze droom uit.
Wat ik vroeger echt niets aan vond was backpacking. Tegenwoordig lijkt mij dit zo stoer om te doen. Toen ik een aantal jaar geleden in het vliegtuig zat richting Egypte, zaten er twee mannen van middelbare leeftijd naast mij. Zij vertelden dat ze Egypte zouden rondreizen met hun rugtasje. Ze zouden langs allerlei dorpen gaan en zouden gewoon het openbaar vervoer nemen.
Dit is de ideale manier om een land echt te kunnen zien. Er is niets mis met toeristische plekken, maar zo zie je het land juist niet of niet goed. Grote dure hotels, veel buitenlanders om je heen.
Het heeft zeker z'n charmes om een land rond te reizen. Je kunt kleine cafeetjes of restaurantjes bezoeken, waar je gerechten van die streek eet. Ook zijn de prijzen veel lager dan bij toeristische plekken.
Mijn lijstje met de doelen in mijn leven is alweer gegroeid. Nu deze doelen nog waarmaken.

Traveler.

woensdag 16 november 2011

No stereotypes, no discrimination, no prejudices!


 

ebru gündeş - seni seviyorum

Henna tatoeages

Oorspronkelijk komt de henna van de hennastruik. Henna is een rode kleurstof dat gebruikt wordt voor meerdere doeleinden zoals: het verven van de haren en het versieren van handen en andere lichaamsdelen. Ik ga het nu over de hennatatoeage hebben. Henna is een kleurstof die men gebruikt voor tijdelijke tatoeages. Deze tatoeages worden vaak op feestelijke gelegenheden aangebracht bijvoorbeeld voor als je gaat trouwen. Ook kan men dit aanbrengen zonder enige reden. Oorspronkelijk wordt dit voornamelijk gebruikt in Arabische, Indische en Afrikaanse landen. Tegenwoordig is het ook erg hip geworden in Nederland.
Als je op vakantie bent, moet je uitkijken of er geen gebruik gemaakt wordt van zwarte henna. Dat kan namelijk schadelijk zijn. Er wordt namelijk een schadelijke stof, PPD, toegevoegd. Dit kan voor allergische reacties zorgen. Ik heb zelf wel eens henna aangebracht. Toch wil ik binnenkort gaan oefenen met verschillende patronen. Ik vind het erg leuk om te doen. Helaas heb ik weinig inspiratie. Gelukkig hebben we het internet en youtube hiervoor. :)

Onder de Indiërs en Arabieren (waarschijnlijk ook onder andere volkeren) bestaat er een feest een paar dagen voordat de bruiloft plaatsvindt. Dit noemt men ook wel een hennafeest. De bruid wordt mooi versierd met henna, terwijl alle vrouwen bijeengekomen zijn. Ondertussen dansen en zingen ze ook. Het is een erg mooie ervaring als je ooit bij zo'n feest bent geweest.
Henna kan ook aangebracht worden in je haren. Dit is erg gezond voor je haren. Dit in tegenstelling tot haarverf. Hiervoor zal ik een ander keertje over schrijven. Hieronder is er één van de vele tutorials van youtube.



Traveler

afrikaanse kindertjes vrolijk aan het dansen.



Zo zie je maar weer. Voor vreugde heb je geen playstation of iphone nodig.

dinsdag 15 november 2011

Gackt - Last Song

Citaat van de dag


“Culture is the widening of the mind and of the spirit.”
Jawaharlal Nehru

Fairouz: Een korte samenvatting van het concert in Carré

De legendarische Fairouz

Fairouz in carré 2011
Nouhad Haddad, ook wel bekend als Fairouz, is een zeer bekende Libanese zangeres van de 20ste eeuw. Fairouz is een arabisch woord voor turquoise. Ze wordt ook wel 'buur van de maan", "ambassadrice van de sterren" en "dichteres van de stem" genoemd. Ze is geboren op 21 november 1935. Dat betekent dat ze nu 75 is. Afgelopen juni heeft ze voor het eerst Nederland bezocht. Ze hield een concert in Carré. Ook ik was daarbij aanwezig. Ik had nooit durven hopen dat ik de legendarische Fairouz te zien zou krijgen. Laat staan een concert van haar kunnen bezoeken. Ik kende haar van de cassettebandjes van mijn vader en van de videoclipjes op youtube. Het was schitterend. Je ziet niet dat ze 75 is. Ook had ze twee geweldige jurken aan. Helaas kan je niet goed de details op de filmpjes en foto's zien. Ik zat pal naast haar en die jurk had echt onvoorstelbaar veel details. Ze had geen betere concert kunnen geven. Iedereen stond met zijn of haar mond vol tanden toen ze het podium op kwam lopen. Dit is niet met woorden uit te leggen.





Traveler

maandag 14 november 2011

Foto van de dag: De tuareg stam

Tutorial: Het vouwen van de ceintuur voor bij de kimono

De kimono 着物

De kimono is een beeldig traditioneel Japans kledingstuk. De betekenis van kimono is: hetgeen iemand draagt. De kimono is een jurk die een brede ceintuur bevat. Die ceintuur noemt men obi. De strik aan de achterkant heet munsoko (betekent letterlijk: geboorte). Deze jurk kan gedragen worden door zowel mannen als vrouwen. De linkerzijde van de jurk moet over de rechterzijde gevouwen worden. Bij een overleden persoon is dat andersom. Deze traditionele kledij wordt gedragen op speciale gelegenheden. Je hebt verschillende lengtes voor de mouwen bijvoorbeeld de Furisode. Dat is een kimono dat gedragen wordt door ongehuwde vrouwen. De mouwen raken (bijna) de grond (zie onderstaande afbeelding).


Onder deze jurk wordt sokken gedragen met een gescheiden grote teen. Dit noemt ben een Tabi (zie onderstaande afbeelding). Dit wordt gecombineerd met een Zori of een Geta. De Geta is een soort houten variant van de teenslipper. De Zori is een zachtere variant dan de Geta.

Zori in combinatie met de Tabi.
De Geta

Traveler

zondag 13 november 2011

Nice dance! :3

Hussain al jasmi - bahekbak wahestini [ENGLISH SUB]

Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse vechtdans dat is ontstaan door de Afrikaanse slaven in Brazilië. Toch heeft het ook Braziliaanse invloeden. De dans is in de 16e eeuw ontstaan, doordat de Portugezen Afrikaanse slaven importeerden vanuit Midden- en West-Afrika. De Afrikaanse bevolking wilden hun vechttechnieken verbeteren en op peil houden, vandaar dat ze dit in een dans verwerkten. Zo wisten buitenstaanders niet dat ze eigenlijk bezig waren met zelfverdediging. Later is de dans zelfs verboden geweest. Als je deze deze dans beoefende dan liep je de kans om in de gevangenis te komen. Gelukkig bestaat deze dans nog. Het is toch een stukje geschiedenis en het is beeldig om er naar te kijken. Ik zou het niet na kunnen doen.



Capoeira wordt door twee personen, die omringt zijn door vele mensen, beoefend. In het bovenstaande filmpje zie je duidelijk dat je gevoel voor timing moet hebben. Als je een fractie van een seconde te laat bent, loop je de kans dat je je tegenspeler raakt en dat is niet de bedoeling. De dans kan je in drie categorieën verdelen: de aanval, de verdediging en Ginga. De Ginga is een basisstap die de bewegingen laat voortvloeien tot een dans. Er zijn heel veel soorten technieken. Te veel om op te noemen.

                                                                     

De muziekinstrumenten die gebruikt worden zijn o.a. de tamboerijn, de agogo (bestaat uit twee of drie koebellen), reco reco (maakt een soort raspgeluid), berimbau en een atabaque (een soort djembe). Er wordt gebruik gemaakt van zowel Braziliaanse instrumenten als Afrikaanse instrumenten. Doordat er zowel Afrikaanse als Braziliaanse invloeden inzit, wordt het ook wel een Afro-Braziliaanse dans genoemd. Over deze dans kan zoveel besproken worden, doordat er zoveel technieken zijn en doordat het een lange geschiedenis heeft. Als ik alles zou opnoemen, dan zou ik morgen nog niet klaar zijn. Hopelijk vinden jullie deze dans ook erg bijzonder.

Traveler



dinsdag 8 november 2011

Koreaanse serie: Sad love story


Vandaag is eindelijk aangebroken. Dit is het einde van mijn drukke periode op school. Laatste tijd veel moeten leren en dat sluit ik altijd af met een (extra lange) film. Zoekend naar een film, kwam ik deze trailer tegen. Ik werd op slag verliefd. Een half uurtje geleden voor het eerst de titelsong gehoord en nu al tig keer beluisterd. Zoals ik had beloofd is dat er meer variatie in deze blog zou komen. Ik post veel over India, maar dat zegt niet dat ik andere culturen minder leuk vind. Ik houd namelijk ook erg veel van Aziatische series/films. Dit is in eerste instantie zo gekomen, doordat ik een aantal vriendinnen heb die daar helemaal obsessed in zijn.
Ik heb de film nog niet gekeken. Dat ga ik als het goed is zo doen.Dan zal ik wel uitgebreid vertellen wat ik ervan vind. Je kunt hier alvast de trailer bekijken.



De film gaat over een jongen en een meisje die ontzettend verliefd op elkaar zijn. Het meisje is blind. Sinds hun kindertijd is er een planning om met elkaar te trouwen. Door bepaalde omstandigheden wonen ze niet meer dicht bij elkaar. Later komt er een ontmoeting, maar dan blijkt dat het meisje al verloofd is met zijn beste vriend. Daar begint de drama.
Zoals de titel al zegt, is het een SAD SAD SAD love story. Ik zal alvast de doos met tissues klaar zetten. Ik ben ontzettend benieuwd naar de film.

Traveler

maandag 7 november 2011

3x tere liye

Hier 3 (indische) liedjes die ik erg leuk vind.

tere liye - atif aslam


Zo'n romantisch liedje en die stem is ook nog eens geweldig!


Dit liedje is afkomstig van mijn lievelings film: veer-zaara <3

Ik merk nu erg duidelijk dat de nadruk van mijn blog al gauw op india ligt. Dit komt hoogstwaarschijnlijk door mijn obsessie. Ik zal proberen meer verschillende landen aan te houden.

eventjes tussendoor: tere mast mast du nein


I'm totally in love with this song <3

Eid ul adha : het offerfeest




Gisteren was het offerfeest voor de moslims. Er zijn ongeveer anderhalf miljard moslims op de wereld. Dat is niet niets. We kennen alle spookverhalen wel over de moslims, maar is het allemaal daadwerkelijk zo geweldadig dan gedacht wordt? Vandaar dat het belangrijk is om te weten wat dit feest voor de moslims betekent. Even voor de duidelijkheid: moslims geloven in dezelfde profeten als de joden en de christenen. Alleen ze geloven ook in hun profeet Mohammed. 

Het offerfeest vindt plaats ter nagedachtenis van de profeet Ibrahim (Abraham). De profeet Ibrahim (Abraham) had driemaal in een droom gezien dat hij zijn zoon moest offeren. Zijn zoon stemde ermee in. Beiden waren erg gelovig. Op het moment wanneer de zoon geslacht zou worden, kwam de duivel en probeerde de profeet tegen te houden. Als antwoord gooide Ibrahim (Abraham) 7 stenen richting de duivel en wilde verder gaan met zijn daad. Toen kwam er een engel naar beneden gedaald om Ibrahim (Abraham) een schaap te geven. Hierdoor werd zijn zoon niet geofferd, maar het schaap. Dit alles was een beproeving voor zowel Ibrahim als zijn zoon. Dit wordt jaarlijks herdacht op de tiende dag van de maankalender maand: Dhull hijah. Ook gedurende de bedevaart wordt dit herdacht. Er wordt namelijk ook stenen gegooid richting een stenen muur op de plek waar Ibrahim (Abraham) dat ook heeft gedaan.

Dit is dus het hele verhaal achter het feest, maar wat doen de moslims nou op deze dag?
De moslims laten een dier slachten. Dit kan een schaap zijn, maar een ander dier mag ook bijvoorbeeld een koe. 1/3 moet geschonken worden aan de armen, 1/3 is voor jezelf en je gezin bedoelt en 1/3 schenk je aan je familie.
Dit is een zeer belangrijk punt wat de moslims hebben. Ze hebben officieel 2 feesten, namelijk het suikerfeest en het offerfeest. Op beiden feesten denken ze aan de armen en er wordt daadwerkelijk iets geschonken, indien je ertoe in staat bent. Als je het niet kan veroorloven dan krijg je zelf iets geschonken. Dit is een goede manier om ervoor te zorgen dat iedereen feest kan hebben en een lekker maaltijd kan krijgen. Tegelijkertijd is er een goede daad verricht en is er een stukje geschiedenis naar boven gehaald.

Voor de mensen die op dit moment de bedevaart verrichten is het een nog bijzonderder beleving. Daar zal ik een ander keertje over schrijven. Hopelijk snappen jullie nu een beetje wat het hele idee achter het offerfeest is. Mijn offerfeest was erg leuk dit jaar. Familie en vrienden kwamen samen om elkaar het goede te wensen en om natuurlijk een hapje vlees te proeven.

zondag 6 november 2011

Het offerfeest

Ik wens jullie allen een fijn offerfeest toe!
Ik zal later kort uitleggen wat dit voor de moslims betekent
en wat het verhaal achter het offerfeest nou precies is.

zaterdag 5 november 2011

Dabke: dans uit het midden-oosten


Als er iets is wat ik niet kan, dan is het wel dansen. Toch houd ik ervan om ernaar te kijken. Ik vind het vooral leuk om verschillende dansen te zien uit verschillende culturen. De dans die ik nu ga behandelen heet: "Dabke".
Dabke is een lijndans die oorspronkelijk uit het midden-oosten komt. Het komt voornamelijk in de landen Palestina, Libanon, Syrië, Irak, Saudie-Arabië, Yemen en Jordanië voor. Waar de dans oorspronkelijk vandaan komt, is niet duidelijk. Het woord dabke betekent letterlijk: het stampen van de voeten. De leider van de groep bepaalt het ritme. Vaak zie je de leider van de groep zwaaien met een zakdoek.


Er wordt gebruikt gemaakt van een aantal instrumenten zoals de luit darbuka en de daff. De darbuka is een arabisch woord voor een trommel. Het lijkt een beetje op de djembe. De daff is te vergelijken met de tamboerijn. Alleen het heeft geen ringetjes aan de zijkanten en het heeft een zwaarder geluid. Het onderstaande liedje is een bekend lied dat wel eens gebruikt wordt voor deze dans.




Traveler

vrijdag 4 november 2011

Parijs, de stad van de liefde


Dit keer ga ik het over Parijs hebben. Parijs is echt een wereldstad. Het bevat zoveel bezienswaardigheden, dat het onmogelijk is om alles in een artikel te zetten. Daarom zal ik een paar hoogtepunten noemen die je zeker bezocht moet hebben als je in Parijs bent. Afgelopen mei ben ik in Parijs geweest en het was helemaal top. Ik zou het graag nog eens willen bezoeken.

Als eerste zal ik beginnen over misschien wel het meest bekende monument van Parijs: de Eiffeltoren. De Eiffeltoren is één van de zeven wereldwonderen en is te vinden langs de Seine. Het is 324 meter hoog inclusief de televisieantennes. Het monument bestaat uit 3 verdiepingen. Tot de tweede verdieping kan je de Eiffeltoren beklimmen met de trap. Als je de 3e verdieping wil betreden, moet dat met de lift. Als je minder validen bent of als je geen zin hebt om de Eiffeltoren met de trap te beklimmen, kun je altijd nog de lift nemen. Naar mijn mening is het wel minder leuk. Ikzelf heb de trap genomen en het uitzicht was in één woord GEWELDIG. Het is erg leuk om te zien dat je steeds een stukje hoger gaat. Ik heb tussendoor ook nog foto's genomen. Het verschil was overduidelijk. Gelukkig was het weer op die dag helemaal top. Het gevoel dat je de top hebt bereikt is niet te beschrijven.

De 776 km lange rivier, de Seine, ligt geheel in Frankrijk. Een deel daarvan stroomt ook door Parijs heen. Als je in Parijs bent is een boottocht zeker een aanrader. Parijs heeft zulke mooie bezienswaardigheden. Je ziet de hele stad vanuit de boot.

Het reuzenrad in Parijs was helaas weg toen ik er was. Ik heb gehoord dat die weer terug staat op z'n plaats. Het heet: roue de Paris. Je hebt dan een erg mooi uitzicht op de gehele stad. Het staat pal tegenover de Arc de Triomphe. Vooral in de avond lijkt mij dit schitterend. Ernaast staat er nog een paleis en er is een mooi parkje in de omgeving waar je kunt relaxen. Ik zal zeker terugkeren naar Parijs. Ik moet en zal hierin zitten.



De Arc de Triomph staat midden op de grote weg,
de Champs-elysees. Dit is de breedste laan van Parijs. Twaalf lanen komen uit op de Arc de Triomph. Het is vijftig meter hoog, dus de één na hoogste triomfboog in de wereld. Het is in opdracht van Napoleon gemaakt Er is zelfs iemand met een vliegtuig erdoorheen gevlogen. Erg indrukwekkend om te zien. Het is echt een eye-catcher.



Op de foto's ziet het er allemaal gewoon uit, maar als je eenmaal in Parijs bent, weet je niet waar je naar toe moet kijken. Parijs is echt een geweldige stad. Voordat ik Parijs bezocht heb, wist ik wel dat het een leuke stad zou zijn. Toch na terugkomst is mijn mening zoveel positiever geworden. Parijs heeft een grote geschiedenis en vele monumenten. Ik heb nu even de meest bekende monumenten laten zien. Wie weet komt er nog een vervolg.


Traveler

donderdag 3 november 2011

Oum Kalthoum


Oum kalthoum is geboren in Egypte aan het begin van de vorige eeuw. Ze is een zangeres met een erg grote invloed op de gehele Arabische wereld. Zelfs nu na haar dood verkopen haar albums beter dan welke Arabische zanger(es) dan ook. Oum Kalthoum heeft een grote rol gehad in mijn jeugd. Van kinds af aan luisterde ik er bijna dagelijks naar. Dat komt door mijn oudere familieleden, maar juist hierdoor ben ik van deze muziek gaan houden. Dit noem je pas echte muziek.


In 2010 was er in Carré in Amsterdam een tribuut voor Oum Kalthoum gezongen door de Egyptische zangeres: Amal Maher. Ik heb persoonlijk dit concert bezocht en het was geweldig. Niemand kan tippen aan Oum Kalthoum, maar Amal Maher heeft het erg goed gedaan die avond. De zaal zat tot mijn verbazing vol met heel veel autochtone Nederlanders. Ik wist niet dat Oum Kalthoum zo bekend was in het Westen. De sfeer in de zaal was geweldig. Ik vind het erg jammer dat ik Oum Kalthoum niet in levende lijven kan zien, maar ben erg blij dat ik dit concert heb kunnen bezoeken. De kaartjes waren vrijwel direct uitverkocht. Ik vond het onderstaande reclamefilmpje stiekem wel grappig.


 In het onderstaande filmpje wordt het liedje "Al Atlal" gezongen door de Egyptische Amal Maher. Het orkest werd gedirigeerd door de enige echte Selim Sahab. Hij is geboren in Palestina en is nu een Egyptische burger. Zijn diploma heeft die in Moskou behaald. Hij is Internationaal bekend door zijn velen werken die hij verricht heeft in het buitenland.

 

Traveler

should I blog in dutch or english?

I am not sure which language I have to choose: Dutch or English?

Bollywood: rani mukherjee


Ik houd van bollywood, zoals ik al eerder verteld heb. Rani mukherjee is een 33-jarige Indische actrice en fotomodel. Ze maakte haar doorbraak in kuch kuch hota hai. Deze film heb ik nog niet gezien, maar wil ik zo snel mogelijk bekijken. Heb er namelijk goede reviews over gehoord. Rani mukherjee speelt in één van mijn favoriete films: veer zaara. Over deze film zal ik een keer een review over schrijven. Het filmpje hieronder vind ik schitterend. Voornamelijk de outfit en make-up van Rani. Daarbij zijn de danspasjes simpel en klein, maar erg vrouwelijk en sierlijk. Ik kan hier uren naar kijken. Het eerste liedje heet: "main vari vari". Het tweede liedje heet: "kangana Re". Kijk en oordeel zelf.


 Het mooie aan het onderstaande filmpje zijn de sieraden en de schitterende lange haren. De bangles, ook wel churi genoemd, waarover gezongen wordt, zijn traditionele sieraden die veel gedragen worden in India en Bangladesh. Ze zijn niet elastisch zoals armbandjes. Bangles zijn van allerlei materialen gemaakt zoals: goud, zilver, hout, plastic en glas. Glazen bangles zijn gewild tijdens bruiloften of speciale gelegenheden. Persoonlijk vind ik ze erg leuk. Het eerste wat ik dus zal kopen als ik in India ben zijn bangles!
 

De sarees die de vrouwen dragen, hebben veel mooie details. De stof is 4 tot zelfs 9 meter lang. Het kan op allerlei manieren om het lichaam heen gedrapeerd worden. Deze kleding is erg kenmerkend voor India en de streken eromheen. Sommige sarees hebben ontzettend veel details. Deze sarees zijn handgemaakt. Ik vind dat er in India de vrouwelijkheid goed benadrukt wordt. Mooie lange haren, felle kleurtjes, veel sieraden. De indiërs zijn  beeldschone mensen met een goed gevoel van smaak.

Traveler

Start van de blog


Dit is mijn eerste post voor deze blog. Een begin van een hele reeks over de culturen die in deze hele wereld is te vinden. Het is een soort passie van mij. Van culturen kun je zoveel leren. De wereld zou niets voorstellen als alles en iedereen het zelfde is. Ondanks dat wij allemaal een andere cultuur hebben, blijven we mensen. Ik zal mijn best doen om zoveel mogelijk informatie te geven over allerlei soorten dansen, muziek, architectuur etc. Ik zal mij eens kort even voorstellen. Ik ben traveler en ik woon al mijn hele leven in Nederland. Oorspronkelijk ben ik Egyptisch en ik ben 19 jaar oud. Ik houd van lekker eten uit verschillende keukens en ik ben dol op bollywood films. Ik kijk ook wel eens koreaanse series. Zo is mijn obsessie voor culturen eigenlijk begonnen. Ooit zou ik wel een wereldreis willen maken. Toch moet ik een beetje realistisch blijven. Ik zou in ieder geval dolgraag naar India reizen. Hopelijk breekt die dag snel aan.