vrijdag 18 november 2011

Stad: De mysterieuze stad Petra

El Deir klooster
Petra is een stad in Jordanië dat voor een aantal jaren onbekend was voor de westerse wereld. De monumenten die daar te zien zijn, zijn gehakt uit het rode zandsteen dat afkomstig is uit de cambrium- en ordovicium periode. Petra is een Griekse naam en is gesticht door de Nabateeërs. De Nabateeërs was een volk dat leefde in het midden-oosten. Ze handelden o.a. in wierrook. Petra was hun hoofdstad. Deze stad staat ook wel bekend als de "rose-red city". Petra is gekozen door de BBC tot één van de 40 steden die je bezocht moet hebben voor je sterft en de stad behoort ook nog eens tot de nieuwe zeven wereld wonderen. Na de aantal verloren jaren ontdekte een zwitser de stad in het jaar 1812. Hij hoorde wat bedoeïnen praten over de tempel. Met een leugentje om bestwil heeft deze man het vertrouwen van de bedoeïnen  Het was een ruïne. Na deze ontdekking is de stad met de dag populairder geworden. Toch is deze stad onbewust bekend bij velen. De stad is ook te zien in de Indiana Jones film.
El Kazneh
Als je Petra wil bezoeken, moet je eerst door de 1200 meter lange kloof lopen. Deze 200 meter diepe kloof is ontstaan door een aardbeving, die in het verre verleden heeft plaatsgevonden. Per dag mogen er 1500 bezoekers komen. De vroegere bevolking heeft een amfitheater gebouwd in een helling. Dit in tegenstelling tot de Grieken, die bouwden amfitheaters op een helling. Nadat de Romeinen 106 na Chr. de stad in handen kreeg, hebben ze het amfitheater gerenoveerd. Nu passen er 8000 man in het theater. Voordat de Romeinen er waren, pasten er maar 3000 man in het theater.
De Kazneh lijkt in eerste instantie op een tempel, maar het is eigenlijk een graftombe. De vroegere bedoeïenen dachten dat in de ur n boven de tempel een schat was.



Siq kloof

Deze stad is een erg bijzondere stad. Het is ondenkbaar dat mensen die geen moderne hulpmiddelen hadden zo'n prachtige stad kunnen uitbeitelen met simpel gereedschap. Daarbij is er geen sprake van slavernij. Petra heeft veel bijzonderheden. Te veel om over te schrijven. Hiermee kan men een hele bibliotheek vol schrijven. Vandaar het onderstaande filmpje, waarmee je de sfeer kunt proeven. 




Traveler,

2 opmerkingen: