zaterdag 5 november 2011

Dabke: dans uit het midden-oosten


Als er iets is wat ik niet kan, dan is het wel dansen. Toch houd ik ervan om ernaar te kijken. Ik vind het vooral leuk om verschillende dansen te zien uit verschillende culturen. De dans die ik nu ga behandelen heet: "Dabke".
Dabke is een lijndans die oorspronkelijk uit het midden-oosten komt. Het komt voornamelijk in de landen Palestina, Libanon, Syrië, Irak, Saudie-Arabië, Yemen en Jordanië voor. Waar de dans oorspronkelijk vandaan komt, is niet duidelijk. Het woord dabke betekent letterlijk: het stampen van de voeten. De leider van de groep bepaalt het ritme. Vaak zie je de leider van de groep zwaaien met een zakdoek.


Er wordt gebruikt gemaakt van een aantal instrumenten zoals de luit darbuka en de daff. De darbuka is een arabisch woord voor een trommel. Het lijkt een beetje op de djembe. De daff is te vergelijken met de tamboerijn. Alleen het heeft geen ringetjes aan de zijkanten en het heeft een zwaarder geluid. Het onderstaande liedje is een bekend lied dat wel eens gebruikt wordt voor deze dans.




Traveler

Geen opmerkingen:

Een reactie posten