Gisteren was het offerfeest voor de moslims. Er zijn ongeveer anderhalf miljard moslims op de wereld. Dat is niet niets. We kennen alle spookverhalen wel over de moslims, maar is het allemaal daadwerkelijk zo geweldadig dan gedacht wordt? Vandaar dat het belangrijk is om te weten wat dit feest voor de moslims betekent. Even voor de duidelijkheid: moslims geloven in dezelfde profeten als de joden en de christenen. Alleen ze geloven ook in hun profeet Mohammed.
Het offerfeest vindt plaats ter nagedachtenis van de profeet Ibrahim (Abraham). De profeet Ibrahim (Abraham) had driemaal in een droom gezien dat hij zijn zoon moest offeren. Zijn zoon stemde ermee in. Beiden waren erg gelovig. Op het moment wanneer de zoon geslacht zou worden, kwam de duivel en probeerde de profeet tegen te houden. Als antwoord gooide Ibrahim (Abraham) 7 stenen richting de duivel en wilde verder gaan met zijn daad. Toen kwam er een engel naar beneden gedaald om Ibrahim (Abraham) een schaap te geven. Hierdoor werd zijn zoon niet geofferd, maar het schaap. Dit alles was een beproeving voor zowel Ibrahim als zijn zoon. Dit wordt jaarlijks herdacht op de tiende dag van de maankalender maand: Dhull hijah. Ook gedurende de bedevaart wordt dit herdacht. Er wordt namelijk ook stenen gegooid richting een stenen muur op de plek waar Ibrahim (Abraham) dat ook heeft gedaan.
Dit is dus het hele verhaal achter het feest, maar wat doen de moslims nou op deze dag?
De moslims laten een dier slachten. Dit kan een schaap zijn, maar een ander dier mag ook bijvoorbeeld een koe. 1/3 moet geschonken worden aan de armen, 1/3 is voor jezelf en je gezin bedoelt en 1/3 schenk je aan je familie.
Dit is een zeer belangrijk punt wat de moslims hebben. Ze hebben officieel 2 feesten, namelijk het suikerfeest en het offerfeest. Op beiden feesten denken ze aan de armen en er wordt daadwerkelijk iets geschonken, indien je ertoe in staat bent. Als je het niet kan veroorloven dan krijg je zelf iets geschonken. Dit is een goede manier om ervoor te zorgen dat iedereen feest kan hebben en een lekker maaltijd kan krijgen. Tegelijkertijd is er een goede daad verricht en is er een stukje geschiedenis naar boven gehaald.
Voor de mensen die op dit moment de bedevaart verrichten is het een nog bijzonderder beleving. Daar zal ik een ander keertje over schrijven. Hopelijk snappen jullie nu een beetje wat het hele idee achter het offerfeest is. Mijn offerfeest was erg leuk dit jaar. Familie en vrienden kwamen samen om elkaar het goede te wensen en om natuurlijk een hapje vlees te proeven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten