zondag 13 november 2011

Capoeira

Capoeira is een Braziliaanse vechtdans dat is ontstaan door de Afrikaanse slaven in Brazilië. Toch heeft het ook Braziliaanse invloeden. De dans is in de 16e eeuw ontstaan, doordat de Portugezen Afrikaanse slaven importeerden vanuit Midden- en West-Afrika. De Afrikaanse bevolking wilden hun vechttechnieken verbeteren en op peil houden, vandaar dat ze dit in een dans verwerkten. Zo wisten buitenstaanders niet dat ze eigenlijk bezig waren met zelfverdediging. Later is de dans zelfs verboden geweest. Als je deze deze dans beoefende dan liep je de kans om in de gevangenis te komen. Gelukkig bestaat deze dans nog. Het is toch een stukje geschiedenis en het is beeldig om er naar te kijken. Ik zou het niet na kunnen doen.



Capoeira wordt door twee personen, die omringt zijn door vele mensen, beoefend. In het bovenstaande filmpje zie je duidelijk dat je gevoel voor timing moet hebben. Als je een fractie van een seconde te laat bent, loop je de kans dat je je tegenspeler raakt en dat is niet de bedoeling. De dans kan je in drie categorieën verdelen: de aanval, de verdediging en Ginga. De Ginga is een basisstap die de bewegingen laat voortvloeien tot een dans. Er zijn heel veel soorten technieken. Te veel om op te noemen.

                                                                     

De muziekinstrumenten die gebruikt worden zijn o.a. de tamboerijn, de agogo (bestaat uit twee of drie koebellen), reco reco (maakt een soort raspgeluid), berimbau en een atabaque (een soort djembe). Er wordt gebruik gemaakt van zowel Braziliaanse instrumenten als Afrikaanse instrumenten. Doordat er zowel Afrikaanse als Braziliaanse invloeden inzit, wordt het ook wel een Afro-Braziliaanse dans genoemd. Over deze dans kan zoveel besproken worden, doordat er zoveel technieken zijn en doordat het een lange geschiedenis heeft. Als ik alles zou opnoemen, dan zou ik morgen nog niet klaar zijn. Hopelijk vinden jullie deze dans ook erg bijzonder.

Traveler



Geen opmerkingen:

Een reactie posten